12 maart 2020

Wat is MIL-STD-810-G ?

In de industriële en zakelijke markt is vaker behoefte aan een robuust toestel. Consumenten producten zijn simpelweg niet ontworpen voor deze toepassingen. We praten vaak over smartphones, PDA, terminals en tablets met deze certificering. Eutronix levert voor deze specifieke markt enkel producten die voldoen aan deze certificering.

Waarom is dit nodig? Is een stevige rubberen case niet voldoende? Het antwoord is nee. De MIL-STD-810G testen omvatten veel meer dan alleen het overleven van een val op de grond.

De MIL-STD-810-norm is ontworpen om vertrouwen te kweken in de ecologische waarde en duurzaamheid van de ontwerpen van het materiaal en biedt een uitgebreid scala aan testmethoden:

  • Val proef
  • Trillingen
  • Wind en regen
  • Zand en stof
  • extreme temperaturen
  • Zoute mist
  • Vochtigheid
  • Hoge hoogte

Hiermee omvat de MIL-STD-810 een serie van prestaties en fabricage richtlijnen welke zijn opgesteld door de United States Department voor militaire en commerciële apparatuur. In 1945 is deze eerste testmethodiek opgesteld, waarna in 1962 de eerste MIL-STD-810 editie is uitgebracht.

Deze richtlijnen geven aan welke onderdelen zijn toegestaan en de omgevingscondities waarin een toestel moet kunnen blijven functioneren. Deze methodiek is de hoogste standaard voor het testen van robuuste mobiele devices.

De testen zijn opgesplitst in 24 categorieën en bijbehorende procedures. Afhankelijk van de toepassing worden de testen in een laboratorium of in het veld uitgevoerd. De procedures worden regelmatig herzien om te blijven voldoen aan de huidige richtlijnen. Hierdoor is de laatste standaard de MIL-STD-810H. De meeste huidige robuuste toestellen zijn nog getest volgens de MIL-STD-810G richtlijnen.

Aanvullend aan deze MIL-STD-810 zijn ook onderstaande zaken van belang in het volgen van deze standaard:

  • Het gebruik van Pogo Pin connectoren in plaats van USB connectoren, verlaagt de kans op schade.
  • Het gebruik van robuuste accessoires verhogen de continuïteit en het duurzaam gebruik.

 

Een selectie van de zware MIL-STD-810G testprocedures die robuuste apparaten moeten doorstaan:
Methode 501.5 – Hoge Temperaturen Een testprocedure waarbij de prestaties van een robuust device worden getest door het toestel bloot te stellen aan zeer hoge temperaturen.
Methode 502.5 – Lage Temperaturen Een zware testprocedure waarbij de prestaties van het werkende toestel worden getest wanneer het toestel aan lage temperaturen wordt blootgesteld.
Methode 503.5 – Temperatuur Schok Middels de temperatuur schoktest wordt bepaald of een toestel de plotselinge verandering van temperatuur in de omringende atmosfeer kan weerstaan, zonder dat de prestaties verminderen of er schade ontstaat. De test is bedoeld om te beoordelen of een toestel nog veilig te bedienen is wanneer er extreme veranderingen plaatsvinden.
Methode 506.5 – Regenproef Hierbij wordt de regenbestendigheid getest van een robuust toestel bij ‘wind gedreven’ regen.
Methode 516.6 – Valproef (Shock) Om in aanmerking te komen voor MIL-STD 810G worden 26 verschillende soorten valproeven uitgevoerd met maximaal 5 toestellen.

Droptest: Vanaf 1.2m hoog laten vallen op harde ondergrond.

Tumble proof: Uit verschillende hoeken de toestellen laten vallen.

Niet elk MIL-STD-810 toestel is even robuust, het is een flexibele standaard. De fabrikant kan de testmethodes aanpassen en heeft een grote speelruimte binnen deze testen. De toestellen uit het assortiment van Eutronix zijn specifiek ontwikkeld en getest volgens de MIL-STD-810 richtlijnen waardoor deze devices uitermate goed kunnen opereren onder extreme weersomstandigheden, in toepassingen waarbij Schock bestendigheid een rol speelt en tevens beschikken over een droptest met bijbehorende IP-rating.

Binnen het productportfolio van Eutronix kijken we naar de toepassing en de omgeving waarin het toestel wordt gebruikt. Zo verschilt het per toepassing welk device het meest geschikt is, maar deze beschikt altijd over de MIL-STD-810 certificering.

Bent u opzoek naar vrijblijvend advies?

Neem direct contact op, we helpen u graag!